Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Kultura

Kvízová otázka pro Číňany

Muchova Epopej vyrazí z Prahy na dvouleté turné, co s ní dál, se neví

Kdo pořádal svatbu Kunhuty Braniborské s uherským princem Bélou? I maturant z dějepisu by zaváhal, ale milovník výtvarného umění by měl vědět: no přece její strýc Přemysl Otakar II., který obřad pojal jako sraz okolních slovanských panovníků, s nimiž chtěl v druhé půli 13. století vytvořit jakýsi „pravisegrád“. Přes statisícovou návštěvnost veselky mu to nějak nevyšlo, ale událost dodnes připomíná plátno Svaz slovanských dynastů,které je součástí Muchovy Slovanské epopeje. Soudě podle aktuálních zpráv, tuhle středověkou historku budou zanedlouho znát až v daleké Asii.

Slovanská reprezentace

Je to naprostá ironie: o soubor 20 monumentálních obrazů Alfonse Muchy stála Praha tak moc, že se o něj musela před šesti lety dokonce soudit s Moravským Krumlovem, kde byl dlouhé dekády vystavován na zámku. A jako jeho současná právoplatná majitelka (Mucha městu dílo daroval už ve dvacátých letech) teď naopak vůbec neví, co si s obří podívanou počít. Obrazy nyní visí v aule Veletržního paláce, který si pro tu příležitost pronajímá Galerie hl. města Prahy od Národní galerie. Smlouva letos končí a jak minulý týden vyšlo najevo, poté Epopej zmizí nejen z paláce, ale i z Prahy.

Národní galerie má s aulou jiné plány. A protože Praha nemá žádný jiný vhodný prostor, vedení města rozhodlo, že si dějiny Slovanstva zaslouží malé turné. Respektive pěkně velké turné: cyklus bude cestovat do Japonska, pak do Číny, v jednání jsou i zápůjčky do Jižní Koreje a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].