Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Výjimečnost Ameriky

Jsou politici, kteří chtějí proměnit americkou DNA, ale Barack Obama to není

Tohle je věta, jaká umí potopit prezidentskou kampaň. „(Barack Obama) ví přesně, co dělá,“ pronesl Marco Rubio během debaty předminulou sobotu a opakoval to znovu a znovu. „Pracuje systematicky na tom, aby tuto zemi změnil, aby Amerika byla podobnější zbytku světa.“ Rubiův prohřešek je prý stylistický, opakoval stejnou větu téměř jako robot. Ale co obsah jeho sdělení?

Obvinění, že se prezident Obama snaží Ameriku zásadně proměnit, je neodmyslitelnou součástí pravicových talk show. Jak zdůrazňuje Paul Waldman, lidé jako Rush Limbaugh nebo Glenn Beck pravidelně tvrdí, že Obamovy programy mají za cíl záměrně Ameriku transformovat a otupit hrany, které ji činí výjimečnou. Rubio prohlašuje, že nyní máme poslední šanci. Pokud se bude v programech Baracka Obamy pokračovat, Amerika se stane jinou zemí.

To vyvolává důležitou otázku. Čím je vlastně Amerika výjimečná? Všichni američtí politici včetně Obamy se její výjimečnosti dovolávají, jenom někteří však říkají, co to znamená.

Pečovatelský stát

Dnes je americká výjimečnost často chápána jako ekonomická záležitost. Mnozí konzervativci tvrdí, že Obamova reforma zdravotnictví, energetická politika a finanční regulace rozšířily přítomnost státu v ekonomice a narušily tak základní rozdíl mezi Amerikou a zbytkem světa.

Jak omezená ale vlastně americká vláda je? Konzervativní think tank The Heritage Foundation vydává každoročně „index ekonomické svobody“, který řadí jednotlivé země podle míry, do jaké jsou její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].