Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Kombinace je to nečekaná, zvlášť v centru Prahy. V prvním patře rohového domu se základy ze 14. století jsou možná ještě socialistické panelákové dveře, znak s lilií a na poličce seřazené lucerny pro Betlémské světlo. Staromák, jak se tohle místo nazývá, je totiž už rok „srdcem skautů“.

Prostory v domě U Zlatého rohu zvaném též Pecoldovský stojícím mezi Staroměstským a Malým náměstím získal Skautský institut díky vstřícnosti magistrátu jako „výpůjčku“ v lednu 2015. V radniční budově kdysi sídlily kanceláře, což je znát na interiéru rozparcelovaném vestavěnými přepážkami. Nicméně jde o prostor unikátní: po klasicistním schodišti s místy odkrytým starobylým zdivem vystoupáte do prvního patra s čítárnou a malou kavárnou, sálem pro debaty, přednášky a kulturní akce (na které je vstup zdarma a kde též účinkující a přednášející vystupují bez nároku na honorář), s klubovnou i sálem divadelním a promítacím.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

A také s rohovou věží s výhledem na Týnský chrám či kašnu na Malém náměstí: pod okny proudí davy Královskou cestou, ale tady ve svatyni, jak jí říkají, vládne klid. „Přemýšleli jsme, k čemu by věž mohla sloužit, ale nakonec jsme se rozhodli, že ji ponecháme prázdnou, aby si to tady člověk užil,“ říká ředitel Skautského institutu Miloš Říha se skautskou přezdívkou Šípek.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ovšem klid tu vládne jen zdánlivý. Provoz se po úpravách a zabydlení, jež se zaplatily ze sbírky na HitHitu, rozjel v březnu minulého roku; dnes má na kontě 250 akcí pro celkem deset tisíc lidí. K tomu je nutné přičíst i množství neformálních akcí, takže tu bývá pořádně živo: program skončí, ale chodby a kanceláře jsou plné desítek dobrovolníků, kteří už připravují další projekt…

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Jde však o místo setkávání nejen pro skauty, jejichž členská základna je dnes kolem 55 tisíc registrovaných členů. „Skauting nefunguje odděleně mimo tento svět, je jeho součástí. A těmito akcemi se snažíme reagovat na potřeby dnešního světa,“ vysvětluje Říha. Cyklus přednášek Peníze, a/nebo život? tak třeba řeší vztah k penězům. Jak se orientovat v tom, co má na světě a v životě jakou hodnotu, jak se tato hodnota určuje, ale i to, k čemu jsou bitcoiny.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Praha: Staromák – Skautský institut

Staromák – Skautský institut,

Staroměstské nám. 4, Praha 1;

čítárna s kavárnou otevřena každý všední den od 12 do 22 hod., v pátek do 20 hod., v sobotu a neděli od 10 do 18 hod.;

program akcí na www.skautskyinstitut.cz

nebo FB Skautský institut

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].