Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Návrat hrdiny

David Cameron se chystá vstoupit do dějin

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Britský premiér se vrátil domů. Objel evropská hlavní města, zkřížil argumenty s tamními premiéry, svedl rozhodující duel s prezidentem Evropské rady Donaldem Tuskem. Na domácí půdu přijel David Cameron jako vítěz, který dojednal nové podmínky členství své země v Evropské unii. „Často se mě ptají, zda bych hlasoval pro vstup do Evropské unie. Mohu prohlásit, že za těchto podmínek bych byl pro to, aby se Británie členskou zemí stala,“ vysvětlil v Londýně.

Přijetí bylo poměrně vlažné. „To si z nás děláte Brusel!“ vítal premiéra nepříliš uctivě na titulní stránce deník The Sun. V parlamentu se mluvilo o rozvařené kaši, v novinách psalo o „políčku do tváře Britů“. Následně agentura YouGov zveřejnila poslední průzkum. Vyplývá z něj, že v referendu by o devět procent zvítězili stoupenci odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Těžko říct

Průzkumy není radno přeceňovat, poslední dobou se pravidelně mýlí – kdyby došlo na jejich měření, bylo by dnes Skotsko samostatným státem a volby by místo Cameronova vítězství skončily patem. Přesto lze s velkou mírou jistoty říci, že „reforma“, kterou britský premiér dovezl, přesvědčila málokoho. Některé její body, jako zvýšená možnost evropských parlamentů blokovat evropskou legislativu, jsou vázány na nanejvýš nepravděpodobné podmínky. Jiné jsou plné hranatých závorek, což znamená, že se jejich přesné znění ještě bude projednávat na bruselském summitu tento týden. Především se ale jedná buď o symbolické deklarace, nebo o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].