Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Komu straní policie

Extremisté zaútočili na komunitní centrum Klinika a k překvapení mnohých dorazila policie pozdě

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„Přeposílám. Náckové mířej na Kliniku. Pošli to.“ Tak zněla SMS, která před týdnem zapípala na mobilu nejednomu levicovému aktivistovi. Nešlo o plané obavy, extremisté skutečně zaútočili a komunitní centrum Klinika málem zapálili. A to i s lidmi, kteří byli zrovna uvnitř.

K překvapení mnohých dorazila policie na místo zásahu pozdě, a když už byla na Klinice, tak podle nich vyšetřovala liknavě. Nejen tento moment vzbudil obavy, jestli policie neonacistům nestraní, či dokonce nepomáhá. Hana Čápová a Jaroslav Spurný se rozhodli zjistit, jak to s přístupem našich strážců pořádku je.

Při této příležitosti přinášíme i rozhovor Jana H. Vitvara s aktivistou, umělcem a dokumentaristou Vladimírem Turnerem, který patří ke komunitě scházející se právě na Klinice. Mimo jiné odpovídá na to, co říká na slova prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který Kliniku spojil se žhářskými útoky na restauraci Řízkárna (o případu Respekt v minulosti také referoval).

„Pokud má někdo pocit, že na Klinice po večerech operuje Síť revolučních buněk, jíž policie útoky na Řízkárnu připisuje, tak to je demagogie. Vychází z toho, že naše společnost je silně antikomunistická a o levicových aktivistech má představu, že jsou to extremisté. Za levicový extremismus tak považuje i to, že někdo pomáhá uprchlíkům, zdarma provozuje komunitní školku nebo že na dobrovolnické bázi a bez jakýchkoli grantů provozuje dům otevřený komukoli,“ říká Vladimír Turner.

Ty, které zajímá, jak jsme se vrátili k tématu únosů českých občanů v zahraničí a kritice Respektu za to, jak o případu referoval, odkazuji na komentář Únos a co dál.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2016 pod titulkem Komu straní policie