Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Anděl Esmeralda

Don DeLillo

Don DeLillo: Anděl Esmeralda
Don DeLillo: Anděl Esmeralda

Povídkový soubor Anděl Esmeralda je skvostným přírůstkem k dalšímu českému uvedení spisovatele Dona DeLilla. Autora, jenž patří spolu s Philipem Rothem, Thomasem Pynchonem či Paulem Austerem k žijícím klasikům moderní americké literatury a bez přehánění je jedním z nejvýznamnějších autorů druhé poloviny 20. století.

DeLillo je přitom obviňován, že v poslední době ustupuje od přístupnosti slavného románu Podsvětí ke stále větší obskurnosti. Sbírka uhrančivých a znepokojujících povídek dokládá, že tomu tak není. Jeho styl se sice odcizuje s tím, jak se mění svět, který zachycuje. Ale zároveň se ukazuje, že úsporné vyjádření a jistá nedopovězenost jsou mu vlastní téměř od začátku.

Básník paranoie

Výběr textů ve sbírce začíná v roce 1979. DeLillo zjevně opomíjí texty, které napsal před tímto datem, tedy téměř za dvacet let. Je to příznačné. Usměvavá Amerika hippies a masový optimismus, to není svět, jemuž by rozuměl. Jeho svět začíná atentátem na Kennedyho a aférou Watergate, v době, kdy už nelze ani náznakem mluvit o „nevinnosti“ Ameriky. A právě od osmdesátých let lze v DeLillově díle sledovat příklon k lakoničnosti, jež má nepochybně spojitost s převládající atmosférou paranoie.

Výjimkou není ani zmíněné Podsvětí – jen jde o mimořádně dlouhý úsečný román. Kniha zachycuje období studené války a začíná na legendárním finále Super Bowlu mezi dvěma newyorskými týmy, během něhož do USA dorazila zpráva o úspěšném sovětském testu atomové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].