Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Až skončí malicherné války

Po dramatických volbách má FAMU děkana, který by ji rád přiblížil tomu nejlepšímu ve světě

Volba děkana FAMU, 2016; ilustrační foto
Volba děkana FAMU, 2016; ilustrační foto

Nejprestižnější tuzemská audiovizuální škola by měla od května odstartovat otočku směrem k výrazné proměně. Slibuje to alespoň vize nově zvoleného děkana Zdeňka Holého, který ve funkci střídá Pavla Jecha. Holý v minulosti vedl nakladatelství AMU a filmový dvouměsíčník Cinepur a působil jako producent.

Volbě minulé pondělí předcházely značně vypjaté emoce – jak v kampani, tak během prezentace jednotlivých kandidátů. Mezi studenty i částí odborníků panovaly obavy, že nezvítězí kandidát s nejzajímavější vizí, ale ten, který nejméně vadí. A který umožní zakonzervovat školu v jejím současném, podle kritiků neradostném stavu. Jeden z nejpalčivějších problémů představuje fakt, že jednotlivé katedry školy spolu nejsou schopny spolupracovat.

Notoricky známý příklad, který už překonal limity školních kuloárů, je vztah kateder režie a scenáristiky. Profese, jež by se logicky měly podílet na vzniku filmových projektů společně, dělají kvůli pocitu, že „to zvládnou samy“, a snaze vychovávat autorské režiséry pravý opak: studenti režie jsou vybízeni k tomu, aby psali vlastní scénáře, a studenti scenáristiky často rezignují na to, že by jejich scénář někdo z kolegů zrežíroval (podobná nedůvěra panuje mezi kamerou a režií).

Dalším problémem je skutečnost, že ve výuce dnes v podstatě chybí soudobá světová kinematografie nebo obecněji současné umělecké trendy. FAMU je v době, kdy je otevřenost a pochopení mezinárodní konkurence (včetně třeba porozumění festivalové politice) klíčem ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].