Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

A teď Agrofert

Budování důsledného státu se těžko může zastavit u trhovců

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Pokud chodíte nakupovat na trhy, bude dobré si na cestu od příštího roku přibalit i pevnější nervy. Prodavači budou muset za jakýkoli nákup třeba i desetikorunové hodnoty vytisknout a vydat účtenku. V běžných obchodech jde už dnes o samozřejmost, na trzích, zvlášť u rušnějších stánků se ale dají očekávat zmatky a možná i skutečné problémy jako výpadky systému.

Vládní koalice se totiž rozhodla silou ukončit parlamentní obstrukce opozice a protlačila hlasovací mašinerií zákon o elektronické evidenci tržeb. Pravice mluví o „černém dnu pro české živnostníky a podnikatele“. Jestli má pravdu, ukáže budoucnost. Jednu věc ale víme už teď: u sekýrování trhovců, jestli vydali, nebo nevydali účtenky, by se vláda zastavit neměla.

Útokem na zmrzlináře

Jak známo, elektronické pokladny jsou dítětem Andreje Babiše. Šéf ANO nalákal voliče mimo jiné na slib, že omezí daňové úniky a napěchuje státní kasu. Inspiroval se chorvatským systémem registračních pokladen a legendou od jednoho ze svých přátel, že takhle „chytře“ si Chorvatsko vyšláplo na nepoctivé zmrzlináře.

Babiš pak připravil systém, který v mnohých čtenářích Orwella nebude vzbuzovat jenom příjemné pocity. Hospodští, trhovci či řemeslníci budou propojeni přes internet s berním úřadem a budou mu posílat zprávy o svých transakcích. Osmělující se Velký bratr tak bude vědět, kolik přesně živnostníci vydělají, a s tím také získá sekundární informace, jako třeba kde se v danou chvíli soustřeďují zákazníci, a tedy i peníze.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].