Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nové rituály

Rok 2016 ukázal chaotickou tvář populární hudby

Šířím se jako mem. (Drake) • Autor: Profimedia, Newscom
Šířím se jako mem. (Drake) • Autor: Profimedia, Newscom

Jestli jste si mysleli, že rok 2016 byl špatný, tak se připravte na 2017, protože to budu vydávat nové album,“ tweetoval minulý týden britský zpěvák James Blunt. Autor utahané a v roce 2005 naprosto všudypřítomné balady You’re Beautiful to sice myslel v nadsázce, ale shrnul tak pocity takřka všech hudebních kritiků a komentátorů, kteří letošní rok označují mnoha pochmurnými přídomky. Rok smrti, rok ztrát, rok desek na rozloučenou, rok alb vydávaných chaotickými způsoby, rok temného a introvertního popu. Všechny tyto charakteristiky nicméně nemusí pro populární hudbu nutně věstit nic katastrofálního ani apokalyptického.

Byli jsme svědky, jak s úmrtím mimořádných figur (David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Alan Vega ze Suicide, country bard Merle Haggard,  rapper Phife Dawg) odchází celá jedna generace, jež od šedesátých let definovala a vytvářela to, co označujeme jako popkulturu. Vytvářeli hudbu, která šla ruku v ruce s rozvojem masmédií, rozhlasových hitparád, televizních klipů a silného gramofonového průmyslu. Poslech písní měl v této éře masové komunikace své rituály - ty už se ale několik let drolí, mizí a nahrazují je rituály nové, spojené s internetem a konektivitou.

A ono střídání stráží ještě nikdy nebylo tak patrné jako právě v roce 2016, kdy se absolutní hvězdou streamovacích služeb stal kanadský rapper Drake, který nevyčnívá ani tak zapamatovatelnými hity jako spíš bravurní schopností hrát podle pravidel internetu. Na české scéně zase rozklad tradičních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].