Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kdybych byl prezidentem…, Společnost

Netápat v průměrnosti

Monika Boháčová
Monika Boháčová

Stát se první českou prezidentkou? Co si budu nalhávat, ta šance se u mě blíží nule. A přiznám se, mám před touto funkcí velký respekt a vidina mě samotné jako prezidentky České republiky mi nahání husí kůži. Nicméně už kvůli slovům první dámy USA, Eleanor Roosevelt, „každý den udělejte jednu věc, která vás děsí“, se pokusím v této úvaze zamyslet, čeho bych jako prezidentka chtěla dosáhnout.

Myslím, že by se se změnami mělo začít u těch nejvyšších představitelů státu. V Česku už velmi dlouho tápeme v průměrnosti. Nedaří se nám najít všemi milovaného a obdivovaného mravokárce, inovátora, zastánce pravdy a lásky, stejně jako byl pro mnohé z nás první prezident ČR. Takový člověk by dokázal znovu stmelit český národ a byl by pro všechny příkladem.

Nevím, jestli zrovna já bych byla tou pravou osobou, ale pokud ano, podporovala bych zavedení povinných kurzů etikety pro všechny veřejné zástupce ČR. Je smutné, kolik ze současných ministrů i politiků se neumí chovat na veřejnosti, natož aby se dokázali patřičně obléct pro danou událost. Kdo jiný než oni by měl vědět, jak nejlépe reprezentovat náš stát.

Zavedla bych povinné kurzy etiky pro všechny veřejné zástupce.

Dovolím si zde použít slova paní Elišky Haškové Coolidge, asistentky pěti amerických prezidentů: „Společenské způsoby nejsou strohé ani umělé. Pocházejí ze srdce, ohleduplnosti a respektu k ostatním.“ Bohužel u nás je etiketa považována za přežitek z dob minulých a málokdo jí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].