Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kam stát nepatří

Politici by měli méně zasahovat do životů lidí, kteří to nepotřebují

Jsou lidé z podstaty zlí, zkažení a nesoběstační? Odpověď bude záležet na nátuře, ale pakliže se pohybujete ve veřejném prostoru a máte pravomoc ovlivňovat životy druhých, musíte se na lidi dívat především z té lepší stránky. Proč? Protože jinak propadnete pocitu, že máte právo jim určovat, co je pro ně dobré. To je jen krok od toho začít prosazovat svou představu o jejich životě jim navzdory, protože vy je přece chcete pouze ochránit před nimi samými.

Neplatí to samozřejmě dogmaticky, existuje řada omezujících norem, na nichž se shodneme skoro všichni – jako je například zákaz používání některých látek v dětských hračkách či omezení rychlosti aut v obcích. Hranice mezi smysluplným rozhodnutím v zájmu společnosti a nesmyslným řízením životů druhých je však tenká a rozhodně stojí za to ji neustále hledat a testovat. Už proto, že podivných nápadů přibývá. A ke všemu stát v některých případech volá po tom, aby mu lidé pomáhali při jejich vykonávání. Třeba i udáváním.

Poslední cigareta

V oblasti regulací se toho událo skutečně mnoho. Ve sněmovně prošel návrh na úplný zákaz kouření v restauracích, ministr financí Andrej Babiš zavedl EET a jeho úřad nabádá veřejnost, aby udávala živnostníky, kteří nedali účtenku v pořádku. Ministerstvo práce chce vymýtit z pracovišť stres a navrhlo tak přísná pravidla pro home office (tedy práci z domova), že je nebude řada firem chtít povolit, protože by musela kontrolovat domácí podmínky svých zaměstnanců, aby si náhodou něco…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].