Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Jsme na startu

Starostové a lidovci hledají společného lídra do parlamentních voleb

Procent málo, ale pověst dobrá. (Petr Gazdík) • Autor: HN - Lukas Biba
Procent málo, ale pověst dobrá. (Petr Gazdík) • Autor: HN - Lukas Biba

Vánoce budou ještě svátky klidu a míru, ale hned v lednu to zřejmě začne. Češi budou v říjnu volit novou vládu a hnutí ANO by chtělo udržet svůj náskok v průzkumech (podle posledního modelu CVVM by získalo třetinu všech hlasů). Andrej Babiš má nakročeno k premiérskému křeslu a sociální demokraté se budou naopak snažit rozdíl smazat: chtějí se představit jako strana, která se nejlépe postará o ty z nás, které ohrožuje chudoba nebo už do ní spadli.

U pravicové opozice a lidovců je všechno složitější. Občanští demokraté, TOP 09 i lidovci se pohybují nedaleko pětiprocentní hranice nutné pro vstup do parlamentu. Spojenými silami by dnes například vítězné ANO ani neohrozili. Takže nechtějí-li pravicové strany a jejich voliči po příštích volbách sledovat pokračování vlády Andreje Babiše a sociálních demokratů, musí vymyslet, jak dlouhodobě malý zájem voličů o svoje recepty obrátit.

Nejaktivnější jsou teď v tomhle ohledu Starostové a nezávislí (STAN), které vede Petr Gazdík. Spolupráci s TOP 09, která je před třemi lety dostala do sněmovny, nedávno ukončili. Na jednu stranu diplomaticky naznačují, že jednou z překážek v dalším pokračování je styl šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Ale především jde o to, že popularita topky dlouhodobě klesá, a Starostové jsou po nedávných krajských a senátních volbách naopak na koni: s výjimkou Libereckého kraje sice nikde nezvítězili, ale volby jim přinesly velký úspěch.

Oboustranné riziko

Jak se shodují politici z různých stran,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].