Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Forejt, lži a video

Pokud budeme platit za kompromitující nahrávky, vzniknou další

Jindřich Forejt • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Forejt • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Život bývá někdy plný překvapení. Jindřich Forejt stál 25. října na hradní tiskové konferenci a z pozice autority prezidentské kanceláře mistroval osvětimského vězně Jiřího Bradyho. Šlo o známý spor o státní vyznamenání a Forejt se dostavil, aby dodal váhu slovům Zemanova mluvčího Ovčáčka. Vedle vyhlášeného mluvky tehdy vrchní hradní ceremoniář Forejt vypadal jako ztělesnění vážnosti a serióznosti.

Střih, jsme o šest týdnů dál. Před sebou máme zcela jiný obrázek. Jindřich Forejt je tajně natočený na video jako uživatel drog a sexuálních služeb pochybného rázu, jako by nešlo o jednu a tu samou osobu. Jenže i státní funkcionáři v nažehlených oblecích mají svá tajemství a nikdy nemůžeme vědět, co se za fasádou důležitosti skrývá. Je ale tohle to hlavní poučení z Forejtova případu, který minulý týden pohnul Českem? To stěží.

Nechtějí říct proč

Celá historka (podrobně ji popisujeme na str. 22) vypadá jako ze špatného filmu. Dlouholetý oceňovaný strážce prezidentských ceremoniálních pravidel a programu několika prezidentů nedokáže uhlídat svůj vlastní program a pustí se do obchodů s neznámými lidmi z kriminálního polosvěta. Strážce hradních pravidel navíc nectí základní pravidla každého byznysu, že za služby i zboží se platí, a poštve si proti sobě svého drogového dealera. Nechá se natočit při vrcholně kompromitujících scénách. Když se vše provalí, je vyhozen z práce a vrcholně zostuzen. Začíná přicházet o bezpečnostní prověrku a velvyslanecký post ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].