Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Ježíškova vnoučata

Papuče čtyřicítky pro širokou nohu, venkovský román, předplatné Světa motorů, vzdušné kalhoty na doma do gumy... To jsou dárky, které si přejí opuštění senioři z domovů důchodců. „Ale také třeba výlet do zoo, divadla nebo jízdu na harleyi,“ popisuje redaktorka Českého rozhlasu Olga Štrejbarová (35), která stojí za iniciativou Ježíškova vnoučata, jež dárky seniorům naděluje.

Vypadalo to, že jsou skoro neviditelní. (Olga Štrejbarová s dcerou)
Vypadalo to, že jsou skoro neviditelní. (Olga Štrejbarová s dcerou)

Jak nápad vznikl?

Loni kolem Vánoc jsem natáčela reportáž v jednom z domovů důchodců na Vysočině, kde jsem se mimoděk ptala pana ředitele, jestli babičky a dědečkové, kteří nemají žádné příbuzné nebo za nimi nikdo nechodí, dostávají dárek pod stromeček. Odpověď zněla, že je společná štědrovečerní večeře, ale dárky dostanou jen ti, kterým je někdo z příbuzných přinese či pošle. Ptala jsem se pak i v jiných domovech u nás na Vysočině, odpověď byla stejná.

Co se dělo pak?

Senioři mi vrtali hlavou. Do aktivit pro děti v domovech se zapojují desítky tisíc lidí, opuštění senioři jsou pro ostatní skoro neviditelní. Naivně jsem si myslela, že když zkusím přes rozhlas oslovit posluchače, někdo se chytne, ale nic takového se nestalo. Založila jsem proto na Facebooku stránky Ježíškova vnoučata a to už zafungovalo.

Kolik máte dárců?

Vnoučat je už 1300, v tuhle chvíli víc než vyslovených přání. Vyvěšuji na stránkách přání babiček a dědečků – kdo má zájem, jednoduše si přání zabere. Jsou to desítky přání – když jsem seznam vyvěsila poprvé, trvalo to několik hodin, než byla přání rozebrána. Teď jsou pryč do pěti minut.

Jak přání zjišťujete?

Poslala jsem hromadný e-mail všem ředitelům domovů důchodců a zařízení s pečovatelskou službou tady na Vysočině, že bychom rádi obdarovali opuštěné seniory, ale až na Třebíč se nikdo neozval. Tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].