Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika, Společnost

Co se skupinou Ortel

Zakazovat takovou kapelu přinese jejím fanouškům jen posílení pocitu vyloučení a výjimečnosti

Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz
Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Hudební soutěž Český slavík chytila druhý dech. Po mnoha letech dohadování, jestli dostane cenu zase Karel Gott, se posouvá k přemítání: jak tentokrát uspěje radikální skupina Ortel? Letos získala druhé místo v kategorii skupina roku a v reakci na to opustil sál romský hudebník Radek Banga. Později vysvětloval, že důvodem je, že Ortel je neonacistická skupina, která měla na sobě i neonacistický symbol – lebku a zkřížené hnáty (neonacistický mimochodem není). Jak se tedy má ke skupině Ortel přistupovat?

Sporných otázek zaznělo hned několik: Má mít taková kapela vůbec právo soutěžit? Neměla by být zakázaná? Mají jí lidé v sále tleskat? Nebo se má nějak protestovat? Kdybychom to vzali popořadě, tak první dva body jsou zřejmé. Má soutěžit a nemá být zakázaná.

Mimo jiné už proto, že nedělá nic protiprávního. Že jsou texty kapely nenávistné, že vnášejí do společnosti napětí, že se na jejich koncertech nadává Romům či muslimům, je pravda, ale protizákonného jednání se kapela nedopouští. Ortel a jeho fanoušci spolu mluví v náznacích, více není třeba, protože je spojuje hněv. Zakazovat takovou skupinu či jí brát právo soutěžit přinese jen posílení pocitu vyloučení a výjimečnosti. Už dnes se staví (zcela absurdně) do role jakýchsi novodobých disidentů.

Nejlepší možnou reakci představil Radek Banga, který stejně jako Ortel využil veřejný prostor, aby jasně definoval, že ve společnosti je i nějaký jiný postoj. A že kdo rozpoutává ve společnosti xenofobní a rasistické vášně, zažije i kritiku.

Česká společnost, my všichni se musíme naučit, že všechno se neřeší přes paragrafy a odpovědnost za nás nepřevezmou soudy. Každý stojí před volbou, jestli zůstane mlčet a schová se do klidné zóny, nebo jestli bude dávat jasně najevo, co je pro něj přijatelné a co ne. Radek Banga si za svůj postoj vysloužil bezprecedentní dávku nenávistných reakcí a výhrůžek násilím. Pokud chceme dělat něco ve chvíli, kdy zatím čelíme jen hypotetickému neštěstí, pak je ideální čas, aby se například hudebníci – a ne jen oni – nevyjadřovali k tomu, zda měl Banga právo vystoupit, či ne, ale že má jejich podporu proti všem, kteří mu chtějí ublížit.

K tématu velmi doporučuji rozhovor „Skupiny Ortel se nemusíme bát“ s expertem na extremismus Janem Charvátem.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2016 pod titulkem Co se skupinou Ortel