Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Stát proti Dagmar Máchové

Otázka zní, jestli žalobkyně pomáhala zločincům patnáct let unikat trestu

Dagmar Máchová – jedna z výrazných tváří posledních čtyřiceti let tuzemské justice. • Autor: Profimedia, iDNES.cz
Dagmar Máchová – jedna z výrazných tváří posledních čtyřiceti let tuzemské justice. • Autor: Profimedia, iDNES.cz

V Česku není moc státních zástupců, kteří by stáli za vyšetřováním tolika tak závažných zločinů, jako Dagmar Máchová. Když ovšem tato žena musela nedávno ukončit téměř čtyřicetiletou kariéru, nečekala na ni pochvala, nýbrž obvinění: policisté jsou přesvědčeni, že vynášela viníkům a jejich přátelům informace o vyšetřovaných kauzách a brala za to peníze.

Nebylo to až takové překvapení, na žalobkyni z Městského státního zastupitelství v Praze Máchové spočívá už od půli minulé dekády podezření, že občas zametala pod koberec vyšetřování trestných činů, které mohlo odhalit propojení politiky a podsvětí. Žalobkyně Máchová na to reaguje také už léta slovy, že se nikdy nezpronevěřila etice povolání, nikdy nepostupovala v rozporu se zákonem a nikdy nebyla oficiálně obviněna. Skutečností ale také je, že v pracovní složce žalobkyně Máchové najdeme několik velmi závažných a známých případů, jejichž vyšetřování skončilo odložením nebo osvobozujícím rozsudkem.

Současné obvinění Dagmar Máchové – oficiálně za vynášení informací ze spisů za úplatek – tedy podtrhává roky zadržovanou otázku: Pomáhala pražská žalobkyně zločincům unikat trestu? A pokud ano, proč to dělala a proč jí to tak dlouho procházelo? Protože ale státní zástupci i policie zatím v případu Máchové nedodali ke sděleným paragrafům žádnou konkrétní náplň, je namístě i otázka, zda její obvinění nedopadne jako další z řady podobných kauz nedávné minulosti: po halasném začátku postupné vyšumění do ztracena.

Začalo to na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].