Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Kouzelný hrnec

Lady, která proslavila
remosku. 
(Milena Grenfell-Baines)
Lady, která proslavila remosku. (Milena Grenfell-Baines)

Československo opustila coby devítiletá. Život jí zachránil Wintonův vlak, jímž odjela před nacisty do Británie. Tam už zůstala. „Byla to právě Milena Grenfell-Baines, kdo pro britské hospodyně objevil kouzlo české remosky, jež se na ostrovech stala obrovským hitem,“ popisuje Kamila Hladká, která o příběhu obou „dam“ – tedy paní Mileny i legendární remosky – vydala knihu.

Proč jste knihu nazvala Lady remoska?

Z jednoduchého důvodu. Stejně se přezdívá paní Mileně, která mimochodem je opravdovou lady; její muž, architekt Grenfell-Baines, obdržel titul lord od královny. No a za dobu, kdy se začala remoska její zásluhou do Británie dovážet, stačilo si ji na ostrovech pořídit na 175 tisíc domácností. Ale nejen kvůli tomuhle číslu jsem se rozhodla zaznamenat její příběh i příběh divotvorného hrnce, ve kterém upečete kuře nebo bublaninu či uvaříte guláš. Jejich osudy jsou tak nějak příběhy 20. století, jež se díky shodě náhod propojily.

Jaké jsou to příběhy?

Paní Milena, tehdy Fleischmannová, je jedním z 669 dětí, které Nicholas Winton pomohl odvézt z Československa. Vlak, na který nasedla spolu se svojí tříapůlletou sestrou, byl 2. srpna 1939 poslední, který se podařilo vypravit. V Británii si obě sestry vzala pěstounská rodina, ale už do roka se rodina Fleischmannových shledala. Otec uprchl z Československa těsně před příchodem Němců v březnu 1939. Měl strach: zasazoval se totiž o to,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].