Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Plzeň opět na prodej

Český miliardář a japonský pivovarnický gigant bojují o Prazdroj

Hlavně žádný hazard. • Autor: Profimedia, Empresa Media
Hlavně žádný hazard. • Autor: Profimedia, Empresa Media

Kdo věří, že na bohaté lidi se směje štěstí, má v následujících týdnech příležitost ke spolujízdě. Nejbohatší Čech Petr Kellner se nečekaně přihlásil do soutěže o Plzeňský Prazdroj a na jeho výhru se dá vsadit. Kurz čtyři ku jedné je stejný, jako měl Donald Trump den před volbami. Kellner tedy není favoritem, ale může překvapit.

Prazdroj je na prodej kvůli slučování dvou největších pivovarů světa. Jednička Anheuser-Busch InBev kupuje dvojku SABMiller, pod niž Prazdroj patří už 17 let. Kvůli námitkám evropských antimonopolních orgánů se však nově vzniklý globální obr musí části svých aktivit zbavit a volba padla mimo jiné na Prazdroj.

O tom, že pro jednu z nejznámějších českých firem je třeba najít nového vlastníka, je tedy neodvratně rozhodnuto. Zbývá jen vybrat, kdo to bude. Jasno má být nejpozději na přelomu roku. Minulý týden skončilo oťukávání zájemců a ve hře nakonec zůstalo pět soutěžících, jejichž poradci budou v nejbližší době vpuštěni do firmy na hloubkovou právní a účetní prověrku.

Kromě Kellnerovy firmy PPF je ve finále především největší japonská pivovarnická skupina Asahi – jediný ze soutěžících, pro něhož je pivo hlavním oborem podnikání a který je považován za nejpravděpodobnějšího vítěze. „Je to firma z oboru, pro kterou koupě dává největší smysl. Když se připočítají zákulisní informace, nejvíc ukazatelů vede právě tímto směrem,“ říká hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák.

Pro Japonce hraje fakt, že od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].