Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Od Orbána po Asada

Co oslavují Trumpovi obdivovatelé v Evropě i jinde

Velkou část světa Trumpovo vítězství šokovalo a vyděsilo, jsou ale i tací, kteří jsou spokojeni. „Zvítězily síly oponující globalizaci, nelegální migraci a bojující za čisté etnické státy,“ prohlásil mluvčí řecké extrémně pravicové strany Zlatý úsvit, popisované někdy jako neonacistická. Maďarský premiér Viktor Orbán, který dříve prohlásil, že touží ve své zemi vybudovat „neliberální stát“, výsledek oslavoval jako „skvělou zprávu“. Zástupce šéfky francouzské pravicové Národní fronty, historicky vnímané jako antisemitské a ultranacionalistické, byl také štěstím bez sebe. „Jejich svět se hroutí. Náš právě vzniká,“ prohlásil.

Člověka nelze soudit podle těch, kdo schvalují jeho činy, snaha pochopit, co Trumpovi obdivovatelé vlastně oslavují, se však určitě vyplatí. V některých případech spočívá Trumpovo kouzlo v tom, že se staví proti politické korektnosti. Beppe Grillo, bývalý komik, který dnes vede italské Hnutí pěti hvězd, upozornil, že jeho strana byla podobně jako Trump označována za sexistickou a populistickou a že to lidem bylo jedno. The Guardian, jenž podobné reakce shromažďuje, napsal, že Grillo chválil Trumpovy stoupence za to, že byli schopni ignorovat média a ukázat pořádně zdvižený prostředník „svobodným zednářům, velkým bankám a čínským skupinám“.

Jiné přitahuje souručenství autoritářů, kteří si příliš nelámou hlavu s lidskými právy. Syrský diktátor Bašár Asad nazval Trumpa „přirozeným spojencem“. Filipínský prezident Rodrigo Duterte o Trumpovi prohlásil:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].