Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Co bude s Čechy zadrženými v Turecku

Michaela Lagronová
Michaela Lagronová

Na hraničním přechodu do Iráku zadrželi Turci Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase. Podle tureckých médií jsou bojovníky kurdských milicí YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. „Děláme, co je v našich silách,“ říká mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Ale odhadovat, co s nimi bude dál, si v tuhle chvíli netroufnu.“

R: Čeho se zadržení Češi dopustili?

ML: Zopakuji zaručené zprávy, ne spekulace tureckých médií. Stoprocentně víme, že je chytli 13. listopadu, když se snažili překročit hranici do Iráku. Šli docela normálně přes hraniční přechod. Při kontrole u nich našli materiály, letáky, fotky, které svědčily o tom, že jsou součástí YPG, která je v Turecku považována za teroristickou organizaci. Vyslechl je prokurátor a obvinil z toho, že jsou součástí teroristické organizace. Vzhledem k tomu, že v Turecku platí velmi přísná opatření v rámci výjimečného stavu, jde o velmi citlivý případ. Jsme v kontaktu s jejich tureckým obhájcem a od něj máme tyto informace.

R: Říkáte, že z tureckého pohledu jsou součástí teroristické organizace. A z našeho pohledu?

ML: To není důležité. Byli dopadeni v Turecku, a proto musíme vycházet z toho, jaké zákony platí tam. Markéta Všelichová má na Facebooku chlubivé příspěvky o tom, že má ke zmíněné organizaci blízko, a to situaci ztěžuje.

R: Co zadrženým hrozí?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].