Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny

Christoph Ribbat

Christoph Ribbat: V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny
Christoph Ribbat: V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny

Restaurace. Prostor, kam chodíme uspokojovat potřeby, jež jsou všem společné – a zároveň prostředí, kde se výrazněji než jinde projevují společenské rozdíly. I proto si je vybral profesor amerikanistiky na univerzitě v německém Paderbornu Christoph Ribbat jako námět pro knihu, která se doma dočkala hodnocení jeden z nejoriginálnějších titulů letoška. A právem, neboť skutečně představuje chytré spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky – jak uvádí přebal.

Ribbat je autorem knih Blikající moderna. Historie neonu (2011) a Basketbal. Kulturní dějiny (2013). Už v nich prokázal, že volí zdánlivě všední náměty, ale nevypichuje jen pikantnosti jako třeba Florian Illies v obdobné koláži 1913. Léto jednoho století.  Zkoumá každodenní jevy do hloubky a umí s její pomocí vykreslit obraz moderní společnosti. V novince tak restauraci chápe jako sociologický a kulturologický fenomén, ve kterém na sebe – jeho slovy – narážejí lidé i ideje.

Rituály pohostinnosti

Restaurační provoz vidí Ribbat jako vzrušující místo, kde se koncentrovaně vyskytuje vše, co charakterizuje současnost. Je tu produkce, konzumace i výměna, smyslnost i symboličnost, globalizace i lokální kulinářské tradice, stejně jako soukromé a veřejné. „Restauraci“ přitom pojímá široce, zahrnuje sem i McDonaldy, či dokonce prostor letadla, kde se servíruje občerstvení. To vše představují epizody z gastronomického prostředí, útržky smutných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].