Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Kolik stojí domácí práce

Začít nabízet na internetu své služby je dnes už v podstatě záležitostí několika kliknutí, a tak se o slovo v digitálním světě pořádně hlásí i profese, do kterých byste to možná neřekli. Dokazují to i nominace v naší anketě Křišťálová Lupa – Cena českého internetu, kam se letos probojovaly také projekty jako Lidskásíla.cz nebo Ironingladies.cz, které vám doma uklidí, respektive vám odvezou nevyžehlené prádlo a přivezou ho vyžehlené. Ale pozor, mohou také zacloumat se vztahy ve vaší domácnosti.

Pozoruhodné je už to, jak nároky internetu proměňují službu samu. Zákazník vidí polopaticky srozumitelnou objednávku, jasné podmínky, nabízí se mu vysoká rychlost dodání. Může kliknout na reference, vodítko k ověření kvality. Najde za projektem konkrétní lidskou tvář. To všechno jsou imperativy dnešního webu, které se propisují zcela přirozeně do dalších a dalších oblastí, a ani domácnost toho není ušetřena.

Ironingladies.cz dokonce své služby prezentují jako pomoc sociálně či zdravotně znevýhodněným ženám s vlastním příběhem, takže kromě vyžehleného prádla získáte dobrý pocit, že jste dali práci někomu, kdo by ji složitě hledal. Komplexnější Lidskásíla.cz dokonce zaujala natolik, že do ní známý internetový investor Ondřej Tomek vložil 24 milionů korun a vsadil tak na její další rozvoj. Lepší tvář internetu vypadá přesně takto.

Ovšem představte si, jak by široká nabídka podobných služeb mohla proměnit rodinný život a rodinné vztahy. Nejenže jednoduše uleví od starostí s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].