Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Berlína

Techno jako kulturní památka

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Je pondělní dopoledne. Ležím nehybně v posteli a pozoruji bzučící mouchu, zmateně poletující po pokoji. Na okně leží nedokouřené cigarety a od sousedů doléhají slabé tóny piana. V bytě vládne naprosté bezvětří až do doby, kdy ve dveřích zašramotí klíče. Jako každé pondělí se Uri vrací bledý s kruhy pod očima, páchnoucí trávou a potem. V chodbě odhodí špinavé tričko potřísněné třpytkami a zmizí v páře doutnající z horké sprchy. Dvaatřicetiletý zrzavý Žid, který se před čtyřmi lety přistěhoval z Izraele do Berlína, se pondělí co pondělí vrací z Berghainu.

Klub, který se stal pro Berlín významným místem stejně jako Braniborská brána, minulý měsíc získal status kulturní instituce. Poprvé v historii je techno oficiálně považováno za součást „high culture“ (vyšší kultury).

Už je to dvanáct let, co Thormann a Teufele poprvé otevřeli brány proslulého Berghainu. Předešlý fetišistický gay klub Ostgut, kde si to nabouchaní muži rozdávali v boxovacím ringu do rytmu tvrdého techna a polívali se při tom močí, byl celosvětovým fenoménem. Tenhle brutální klub, jenž byl kdysi místem pro odpadlíky a pouhým tajemstvím, se teď proměnil v místo, na které si lidé ukazují prstem z okna městského vlaku.

Berghain v minulosti již platil sníženou sazbu DPH ve výši sedm procent z celkového výdělku, stejně jako muzea, divadla a koncertní sály. Nicméně v roce 2008 berlínské ministerstvo financí rozhodlo, že noční kluby by měly být zdaněny stejně jako „zábavní akce“, tudíž devatenáctiprocentní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].