Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Labská filharmonie v Hamburku • Autor: Profimedia, Laif
Labská filharmonie v Hamburku • Autor: Profimedia, Laif

DŮM

Ikona nad Labem

Minulý týden byla po letech problémů dokončena Labská filharmonie v Hamburku. Na komplikace se rychle zapomnělo, noviny píší o divu a ikoně a všechny informace se jeví jako podstatné. Takže: stavba trvala 3500 dní – protáhla se ze tří na devět let. Stála 789 milionů eur – mělo to být desetkrát méně. Koncertní sál pro 2100 lidí je obložen 10 tisíci dlaždic ze sádry a starého papíru a výsledkem je dokonalá akustika. Kromě koncertních prostorů je tu také hotel a 45 bytů. Na starém přístavním skladišti se tyčí současná část se skleněnou fasádou, mezi nimi zůstala hala – Plaza s vyhlídkou na Labe. Navrhlo švýcarské studio Herzog & de Meuron.

James Galanos • Autor: Profimedia, UPPA News
James Galanos • Autor: Profimedia, UPPA News

ČLOVĚK

„Pracoval jen pro jeden typ žen. Pro ty, které mají peníze.“

The New York Times, když minulý týden zemřel James Galanos, módní návrhář slavných a bohatých Američanek a synonymum luxusní elegance, kterou si oblíbila například Nancy Reagan.

VĚC

Provzdušněný design

Tescoma je jednou z mála českých firem s vlastním designérským oddělením. Zakládá si na tom a výrobky přihlašuje do mnoha soutěží, z nichž má už přes třicet cen. Některé dokonce už na příští rok: German Design Award 2017 dostal mimo jiné provzdušňovač na víno, který má zaručit, že se rozvinou všechny chuťové nuance. Známka německé kvality prý funguje na zákazníky nejen na německém trhu –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].