Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Má se pravice sjednotit?

Zatímco spojení TOP 09, STAN a KDU-ČSL dává v mnoha ohledech smysl, propojení s ODS je už složitější

Miroslav Kalousek • Autor: HN, René Volfík
Miroslav Kalousek • Autor: HN, René Volfík
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Miroslav Kalousek vyzývá k sjednocení pravice, Bohuslav Sobotka oznámil, že udělá změny ve vládě, aby dodal novou energii ČSSD, a Michal Horáček vyhlásil, že se pouští do kampaně o prezidentské křeslo. Minulý týden byl skutečně politicky plodný a naznačuje, že vzhledem k blížícím se volbám se můžeme dočkat ještě mnoha překvapivých zvratů.

Všem třem událostem se věnujeme uvnitř čísla, ale tady se na chvíli zastavme u výzvy předsedy TOP 09. Miroslav Kalousek správně popsal dvě východiska. 1. Je tu stále silnější Andrej Babiš a vzhledem k bezprecedentní koncentraci moci a vlivu je to nebezpečné. 2. Pokud chce pravice ještě nějak výrazněji zasahovat do politiky, musí něco udělat zásadně jinak.

Jenže zatímco východiska jsou zřejmá, řešení jsou už složitější. Sjednocení menších stran na pravici se nabízí, ale výsledek může za jistých okolností přinést více škod než užitku. Zatímco spojení TOP 09, STAN a KDU-ČSL dává v mnoha ohledech smysl, protože všechna uskupení mají stejné ideové zakotvení, propojení s ODS je už složitější. V této straně je totiž docela silný proud, reprezentovaný Václavem Klausem ml., který například chce, a teď použijme jeho slova, „vypadnout“ z Evropské unie. Což je v zásadním protikladu k tomu, co ostatní zmiňované strany a jejich stoupenci prosazují. Nevznikl by tak mišmaš, kterému by voliči nerozuměli? A nedopadly všechny dosavadní pokusy o sjednocení kvůli ambicím jednotlivých politiků ještě větším rozdělením?

Problém navíc možná leží někde jinde. Pravice ztratila v posledních letech srozumitelnost a přesvědčivost, a cesta k znovuzískání důvěry tak možná není ve spojování stran, ale v nových tvářích a dobrých programových nápadech. Každopádně výzva Miroslava Kalouska přinesla na politickou scénu zajímavý rozměr, který může probudit tolik potřebnou debatu, kudy se vydat dál.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2016 pod titulkem Má se pravice sjednotit?