Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Česká Hillary?

Moji akademičtí kolegové za Atlantikem doufají, že Američané si 8. listopadu zvolí první prezidentku v historii země. Neznám mezi nimi nikoho, kdo by se chystal volit nevyzpytatelně se chovajícího Donalda Trumpa, mezi jehož šílené výroky ve vztahu k vědě se řadí i tvrzení, že celý problém vlivu člověka na klima si vymysleli Číňané. Nepříliš oblíbená, ale oproti Trumpovi normální Hillary Clinton naopak říká, že k vědě má důvěru a že změna klimatu je realita, se kterou musíme něco dělat.

Pro nás je zajímavé si položit otázku, jakou zprávu přináší americký volební souboj pro blížící se prezidentské volby v Česku. Jako vědec jsem si vědom, že stavět na analogiích je nebezpečné, přesto se řada srovnání přímo vnucuje. Rozhodne-li se současný český prezident usilovat o znovuzvolení, budeme mít i u nás kandidáta, který stojí mimo přijatelné normy politického a společenského chování v civilizovaném světě. Pokud to snad někomu nebylo zřejmé při minulé volbě, dnes je situace jasná. Jediný způsob, jak se Miloš Zeman může dostat do normy, je, že se změní naše vnímání, co je ještě normální. V tom je jeho největší nebezpečí, ale zároveň i návod jak jej porazit.

Přes všechny své slabiny je Hillary Clinton schopná politička s racionálním pohledem na svět a politickými postoji, které zásadně nevybočují z politického středu. I u nás bychom se měli poohlédnout po někom s podobnými atributy. Proti úřadujícímu prezidentovi, který se chová jako šílenec, je třeba postavit normálního politika.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].