Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Jen málo naděje

Proč na řeckém ostrově Lesbos vzplály kanceláře evropských azylových úředníků

Uprchlíci, lesbos • Autor: REUTERS
Uprchlíci, lesbos • Autor: REUTERS

Minulé pondělí bylo v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos docela ohnivé. Asi dvacet mužů (z nichž většinu podle svědků tvořili Pákistánci) vzalo do ruky kameny, zapálilo do benzinu namočené deky a naházelo je na kanceláře, v nichž úředníci evropské azylové agentury EASO vyřizují jejich žádosti o azyl. „Nebylo to spontánní násilí, ale předem připravená akce,“ je přesvědčen jeden ze specialistů odpovědný za bezpečnost evropských úředníků. Kolem stojící uprchlíci a migranti tleskali. K rabování se ale navzdory výzvám násilné skupiny nepřidali. Na jednom z míst, kde se rozhoduje o tom, jak se bude v budoucnu vyvíjet evropská uprchlická krize, tedy očividně stoupá napětí.

papírování postupuje pomalu. až se zrychlí, napětí ještě stoupne.

Rostoucí frustrace

Moria leží asi pět kilometrů od Mytilény, největšího města ostrova Lesbos. Za zdmi a ostnatými dráty se na malém prostoru tísní kolem čtyř tisíc žadatelů o azyl, mnohem víc, než je oficiální kapacita. Někteří z uprchlíků pořád bydlí ve stanech, do nichž se už teď opírá velmi mrazivý vítr a s každým dalším týdnem bude hůř. Uvízli tu lidé, kteří do Řecka připluli po podepsání evropsko-turecké dohody o migraci, která ztížila jejich cestu do vysněné Evropy.

„Kamarád mi odsud do Turecka napsal, že je pořád padesátiprocentní šance dostat se dál do Evropy. Tak jsem to zkusil. Teď tu trčíme oba,“ vysvětluje před branami tábora Rašíd z Afghánistánu, proč se sem vydal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].