Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Příliš žhavá novinka

Nový mobil od Samsungu se taví, i když není připojen k elektrické síti

Slavnostní uvedení
telefonu Galaxy Note 7
druhého srpna v New Yorku. • Autor: WireImage
Slavnostní uvedení telefonu Galaxy Note 7 druhého srpna v New Yorku. • Autor: WireImage

Devětatřicetiletého Shawna Mintera z Richmondu ve Virginii probudil uprostřed noci podivný zvuk. „Znělo to jako ohňostroj nebo kosmická loď před startem. Vyskočil jsem z postele a spatřil rudý záblesk. Hned nato se můj telefon začal tavit a prskat,“ vzpomínal Minter pro deník The Guardian. Jeho Galaxy Note 7, chlouba, již Samsung v létě nasadil proti novému iPhonu, který se teprve chystal na trh, přitom spořádaně odpočíval na nočním stolku. Nikdo se jej nedotýkal, nedobíjel se.

O tom, že nové samsungy jsou poněkud vznětlivé, se přesvědčily i desítky jiných lidí – jen ve Spojených státech se počet nahlášených případů blížil stovce. Jihokorejský koncern svůj vlajkový model s velkým dotykovým displejem, který fungoval pod vodou a uměl se bezdrátově dobíjet, nakonec úplně odepsal. Příčinu potíží však firma neoznámila, její specialisté ji prý stále neznají.

Jsme svědky škobrtnutí, nebo je to odraz hlubších problémů, kdy technologie naráží na své meze? V jednom ze záplavy textů, kterou kauza vyvolala, se deník The Telegraph ptá čtenářů, co by udělali, kdyby jim někdo řekl, že u sebe pořád nosí miniaturní výbušninu. „Nejspíš byste ji okamžitě zahodili nebo přinejmenším drželi na délku paže,“ konstatuje autor článku. Máme tedy ke stresům moderního světa přičíst obavu z mobilů a další elektroniky?

Stačí malá chyba

Současná elektronika je závislá na lithium-iontových bateriích, které se objevily před čtvrtstoletím a od té doby ovládly trh. Dodávají energii nejen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].