Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kdybych byl prezidentem…, Společnost

Posiloval bych pospolitost

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Kdybych byl prezidentem, pokusil bych se lidem předně vysvětlit, že prezident, i když se to nezdá, není tak strašně životně důležitá funkce, jak se někteří z nich asi domnívají. Nebo že je, přesněji řečeno, důležitá jinak. Skutečná moc dávno nepatří politikům, ale těm, kdo o nich informují, tedy médiím. Takže bych se snažil, aby se lidé zajímali třeba o to, jak probíhá volba ředitele veřejnoprávní televize, a aby bylo co nejvíc vidět na všechny, kdo se na to snaží mít vliv.

S reálným zbytkem své moci bych se snažil naložit tak, abych posiloval v lidech pocit pospolitosti, jehož nedostatek považuju za největší problém naší vlasti. Snažil bych se to celé držet v rovině mírně praštěného podivína, kterého není třeba se bát, a za cinkotu rolniček bych tiše zahájil celostátní terapii, národ je nemocen.

Každý měsíc bych vypustil nějakou důležitou pravdu, která pokud možno neurazí. Třeba: Když řeknete, že ten druhý je vůl, neuleví se vám. Nebo: Nečekejte vděk a nezablokujte se, když se vám ho nedostane, znamenalo by to, že jste staří. Nebo: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí (!). A tak dále. Podprahově bych svá sdělení ukládal do nekonečných seriálů, k jejichž uvádění v primetimu bych přiměl ředitele veřejnoprávní televize – výměnou za královské klenoty nebo cokoli jiného, co by chtěl.

Pokusil bych se zrekonstruovat lidem ega ze zárodků sebeúcty, jako se to dělá v té terapii. Jak by mně tak plynulo jedno funkční období za druhým, transformoval bych jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].