Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

O co vám vlastně jde?

To, co z brexitu nakonec vejde do dějin, možná nebude rozhodnutí Britů odtrhnout se od Unie. Možná to bude spíš věta, že „lidé mají plné zuby expertů“. Pronesl ji v kampani přední agitátor za odchod Michael Gove a chtěl tak odpálkovat varování drtivé většiny odborníků, že na brexit Británie doplatí, doplatí a pak ještě jednou doplatí.

Když se tehdejší premiér David Cameron snažil reputaci „expertů“ zachránit v rozhlase s tím, že jejich vědění se přece jen k něčemu hodí, což vidíme dennodenně kolem sebe, dostalo se mu z úst moderátora odpovědi, že „experti postavili Titanic“. A Titanic se potopil, čili to byla pohotová replika. Bohužel na ni tehdy nepadla podobně pohotová odpověď, že experti krom Titanicu postavili taky nesčetně dalších lodí, které se nepotopily, a také letadla, a potom dokonce i kosmické rakety (jejichž posádky se obvykle dokázaly ve větším či menším stresu vrátit na zem). Dnes se ukazuje, že Británie na brexit alespoň v rovině peněz doplácí a nejspíš doplatí a pak ještě jednou doplatí. Tihle experti evidentně nestavěli Titanic.

Osud jednoho parníku nicméně děsí celý svět a Česko není výjimka. Podle nedávného průzkumu CVVM třetina lidí věří víc hypotetickým „obyčejným lidem“ než expertům. Třetina váhá. Expertnímu vědění věří čtvrtina. Z dat víme jen to, že odborníkům u nás víc věří lidé, kteří si myslí, že se mají „dobře“. Ale ani ti nějak podstatně. Všichni ostatní (co se mají jakž takž a špatně) pak jasně straní úsudku obyčejných lidí.

Zároveň…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].