Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Letem světem

Dalajlama a Daniel Herman v Praze • Autor: Matěj Stránský
Dalajlama a Daniel Herman v Praze • Autor: Matěj Stránský

Jiří Brady (88), strýc ministra kultury Daniela Hermana, nedostane od prezidenta Zemana státní vyznamenání. Muži, který přežil Terezín i Osvětim a celý život o holokaustu píše a mluví, už sice Hrad oznámil, že bude vyznamenán – ale protože se Daniel Herman proti vůli prezidenta setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou při jeho nedávné návštěvě Prahy, Zeman a jeho lidé Jiřího Bradyho ze seznamu vyškrtli. Splnili tak výhrůžku, kterou podle svých slov ministr od Miloše Zemana dostal.

Filipíny

Končíme s vámi

Filipínský prezident Rodrigo Duterte oznámil, že blízké spojenectví jeho země s USA končí „vojensky, společensky i ekonomicky. Amerika prohrála,“ nechal se slyšet. Ohlásil to v Číně, kde je na zahraniční návštěvě a k níž se snaží Filipíny více přimknout. Američtí diplomaté po Dutertovi žádají „bližší vysvětlení“. Pokud by svá slova Duterte myslel vážně, znamenalo by to velké přeskupení sil (v čínský prospěch) v jednom z nejdůležitějších regionů světa.

Česko

Rozsudek nad Davidem Rathem zrušen

Představitelé pražského vrchního soudu potvrdili, že senát vedený soudcem Pavlem Zelenkou zrušil rozsudek nad Davidem Rathem, odsouzeným k osmi a půl roku za korupci, i nad jeho dosud odsouzenými spolupachateli. Důvody zrušení vrchní soud nesdělil, dá je na vědomí až v písemném zdůvodnění svého rozhodnutí, což může trvat týdny. „Je to zvláštní rozhodnutí,“ komentovala verdikt vrchní státní zástupkyně Lenka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].