Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Vytrvalci na vítězném ústupu

Kapela Priessnitz vydává rozlučkové album Beztíže

Nejvíc mě ovlivnilo Mikrofórum. (Priessnitz)
Nejvíc mě ovlivnilo Mikrofórum. (Priessnitz)

Stačí málo a člověk si tu připadá, jako by se ocitl v jejich písni: „Je podzim konec sezony, mraky lítaj těsně nad stromy, černé mraky na cáry roztrhaný.“ To není jen text skladby Jeremiáš, ale také přesný popis povětrnostní situace v Jeseníku na lázeňském vrchu Gräfenberg v den, kdy se tu místní rodáci Priessnitz chystají odehrát první koncert k novému albu Beztíže.

Deska vychází po desetileté pauze od poslední nahrávky Stereo. Zpěvák a textař Jaromír Švejdík počítal, že se jeho doménou stanou komiksy jako Alois NebelZátopek, jejichž kreslení se poslední roky intenzivně věnuje, a kapela se mezitím vytratí. Nakonec se ukázalo, že ani muzikanti, ani fanoušci si nedokážou představit, že se Priessnitz odporoučí bez desky na rozloučenou – kterou je právě Beztíže.

I proto je atmosféra před koncertem zatížená jak očekáváním, tak symbolikou, která připomíná, kde cesta Priessnitz bezmála před třiceti lety začala. Sál s křišťálovými lustry, v němž vystoupí, se nachází ve vůbec prvním léčebném domě Hrad, který Vincenz Priessnitz otevřel roku 1839. A bylo to o malý kus dál v lázeňském parku, kde Švejdíkovi, který tu na sklonku osmdesátých let pracoval jako zahradník, došlo, že příjmení slavného léčitele by mohlo posloužit jako název pro skupinu hrající temný gotický rock s mystickými texty.

Nostalgie však jde okamžitě stranou, když za jásotu takřka devíti set lidí vstupují Priessnitz na pódium. Tříhodinová hlučná show rozhodně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].