Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Úplně běžné počty

Hnutí ANO prohrálo povolební jednání. Bude to za rok jinak?

Před týdnem se při pohledu na volební výsledky mohl Andrej Babiš radovat stejně, jako je už po volbách zvyklý: jeho hnutí ANO vyhrálo v devíti krajích. Po týdnu vyjednávání v krajských městech již počáteční triumf vypadá trochu jinak. I když ČSSD ztratila někde v krajských zastupitelstvech až polovinu mandátů, co se obsazení hejtmanských křesel týče, zatím to mezi dvěma hlavními vládními stranami vypadá na remízu. Obě budou mít pravděpodobně po pěti.

Samotný úřad hejtmana nemusí být tak podstatný – třeba v Ústeckém kraji ho vítězné ANO zřejmě přenechá dosud vládnoucím komunistům výměnou za účast v nové koalici –, ale ani na počet zastoupení v krajských radách, a tedy možnost přímo ovlivňovat regionální politiku, nemá ANO nad ČSSD výraznou převahu. Obě strany budou zastoupené ve většině nových krajských vlád.

Takhle počítáno se dá říct, že Babišovo hnutí svůj volební úspěch nevyužilo, kdežto sociální demokraté ztráty z hlasování dohnali obratností u jednacích stolů. Teď je otázka, co budou události předešlého týdne znamenat pro celostátní politiku, a hlavně pro sněmovní volby, které se odehrají přesně za rok.

Nepolevíme

„Je to obcházení volebních výsledků a vítězů voleb,“ nechal se šéf hnutí Babiš slyšet poté, co byly oznámeny výsledky jednání z Hradce Králové, Pardubic a Plzně. Všude ANO zvítězilo, ale brzy bylo jasné, že skončí v opozici, protože zbylé strany vytvoří koalici bez něj. Pro Babiše to navíc byl doklad existence „krajských mafií“.

Podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].