Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Sen o surrealismu

V Hamburku vystavují unikátní kolekce soukromých sběratelů

Zakázaná reprodukce. (René magritte) • Autor: Photographer: John Tromp
Zakázaná reprodukce. (René magritte) • Autor: Photographer: John Tromp

Měří přesně 301,4 cm na výšku a 466,5 cm na šířku, a když se na něj díváte, doslova se vám nad tou obří genialitou zastaví dech. Obraz Salvadora Dalího Krajina s dívkou skákající přes švihadlo se zdá jako stvořený pro výstavní síně. Přesto byl namalován na míru domu Angličana Edwarda Jamese, s nímž se Dalí přátelil a který malíře podporoval. Zmínka o Jamesovi tu není náhodná. Obraz, který mu kdysi visel v domě, je momentálně k vidění v hamburské Kunsthalle, kde byla minulý týden otevřena unikátní výstava Dalí, Ernst, Miró, Magritte… Obsahuje surrealistická díla, jež na sobě nezávisle sbírala pětice nadšenců Edward James, Roland Penrose, Gabrielle Keiller a Ulla a Heiner Pietzschovi.

Hlava katalánského rolníka.
(Joan Miró) • Autor: TRUMPS
Hlava katalánského rolníka. (Joan Miró) • Autor: TRUMPS

Štědří James a Penrose

Nápad zvolit vlastnictví jako kritérium pro výběr vystavených děl se ukazuje jako velmi šťastný. A to jak z technického, tak i věcného důvodu. Ten technický je, že tři z pěti zmiňovaných sběratelů už nežijí a svá díla věnovali buď muzeím, nebo prodali jiným sběratelům. Všichni se ale cítí původním majitelům zavázáni, a tak na tuto výstavu poskytli i díla, jež se většinou nezapůjčují.

Věcný důvod pak je ten, že se věnuje pozornost nejen umělcům samotným, ale i jejich mecenášům, kteří jim finanční podporou umožňovali dál tvořit. To je zejména případ Edwarda Jamese a Rolanda Penrose. Jejich příběh tak není možné od příběhu surrealismu oddělit.

[image id=„200075789“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].