Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jakub Čech • Autor: Matěj Stránský
Jakub Čech • Autor: Matěj Stránský

Ještě než bych se tím prezidentem stal, nesliboval bych před volbami nic, co poté jako prezident nejsem schopen či ochoten splnit. Je to sice evidentně funkční, ale rozhodně ne čestné. Už tím, jak kandidát přistupuje v kampani k voličům, dává jasně najevo, co si o nich myslí.

Snažil bych se obnovit důvěru v prezidentský úřad. Někdy by to byla cesta pomocí malých kroků, většinou by však stačilo ctít pravidlo, že méně je někdy více. Zejména ze začátku výkonu prezidentského mandátu bych byl velmi opatrný na prohlášení pro média. Prezident, jehož úloha není v českém ústavním kontextu příliš velká, nemusí každý den plnit stránky novin. Neurážel bych historické osobnosti, což neznamená, že by k nim měl být zachováván bezmezný respekt, ale nechtěl bych občany zbytečně rozdělovat. To nebrání vyjádřit se o některé z historických postav kriticky, nicméně prezident při tom nesmí lhát. Veřejný prostor si nezaslouží být zahlcený aférami, jako byla ta s údajným Peroutkovým článkem.

Neurážel bych ani skupiny lidí. Prezident si nesmí dovolit říkat výroky jako „smrt abstinentům a vegetariánům“, ani na oponentův účet argumentovat ad hominem – tedy útokem na oponenta.

Obnovil bych důvěru v prezidentský úřad.

To, že si prezident má dávat pozor, co říká, však neznamená, že má být pasivní. Naopak bych se snažil komunikovat s lidmi, chodit mezi ně a přinášet do veřejného prostoru nová témata. Scházel bych se s lidmi, kteří se zabývají určitými obory,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].