Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Kultura

Méliès poběží v Ponrepu

Michal Bregant
Michal Bregant

„Takový objev se stane jednou za život,“ říká ředitel Národního filmového archivu (NFA) Michal Bregant o nálezu ztraceného, více než sto let starého snímku Soutěž eskamotérů od průkopníka kinematografie Georgese Mélièse.

R: Jak se snímek našel?

MB: Byl to dar od soukromého sběratele, který nám předal krabičku s filmem s tím, že o něj bude v NFA dobře postaráno. Což se i stalo: byl to prudce hořlavý materiál, který je třeba nejdřív zabezpečit, tedy vyrobit nový negativ a z něj kopii, která se dá promítat. Kotouč s filmem obsahoval celkem tři kratičké filmy. Dva z nich patří k tomu, co se mezi archiváři označuje jako „pohřešované“ nebo „považované za ztracené“. Jeden byl vyroben společností Gaumont, druhý firmou Pathé a ten třetí jsme identifikovali jako Mélièsův.

R: Čím je nález významný?

MB: Různé objevy a nálezy patří k rutině archivářské práce, ale takový kalibr jako Méliès, to se stane jednou za život. Kromě toho náš „nový“ Méliès je původní kopie, takže kvalita obrazu zůstala zachována. Méliès je zakladatelská osobnost kinematografie, takže není divu, že to vyvolalo takovou vlnu zájmu po světě.

R: Kdy a kde bude moci film vidět veřejnost?

MB: První projekce bude 25. října v pražském kině Ponrepo. Připravili jsme výběr z naší sbírky Mélièsových filmů, aby diváci viděli, do jakého kontextu nalezený film vlastně patří. Jsou to většinou eskamotérská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].