Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Konec Republikánské strany

Trump nezmizí ani po prohraných volbách

Politika je trvalou součástí lidských životů, politické strany jsou ale smrtelné. Minulý týden jsme byli svědky začátku konce jedné z velkých a uznávaných amerických stran. Republikánská strana, jak ji známe, umírá.

Zánik politické strany není neobvyklým jevem. Politologové dělí americké dějiny na šest odlišných stranických systémů odpovídajících rozdílným politickým érám. Někdy si strany podrží své jméno a promění se ideologicky. To potkalo dnešní Demokratickou stranu, která bývala jižanskou, prootrokářskou a prosegregační, než se proměnila v pravý opak. Jindy strany úplně zaniknou, jako Whig Party, kterou v polovině 19. století zničily spory ohledně otrokářství. (Vlastně je docela zajímavou paralelou, že pád whigů urychlil nástup strany nazývané „ignoranti“, jejímž cílem bylo zastavit údajně nekontrolovanou migraci.) Ať už ale Republikánská strana zkolabuje jakýmkoli způsobem, nebude to pěkný pohled.

Nekrmte krokodýla

Debata předminulou neděli mohla být bodem zvratu. Co musí Donald Trump udělat, bylo jasné mnohým komentátorům, a dokonce i některým jeho stratégům: musí se omluvit, projevit lítost a potom se zeširoka rozhovořit o změnách, nových pracovních příležitostech, potřebě postavit zájmy Ameriky na první místo. V ideálním případě by mohl také oslovit ženy, tedy skupinu voličů, kterou ke svému zvolení nezbytně potřebuje.

Trump místo toho udělal pravý opak. Své chování bagatelizoval jako pouhé „řeči v šatně“, obvinil Billa Clintona, že je ještě mnohem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].