Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Jedlíci na půl cesty

Kde je problém?
(Zakladatelka Anonymních
jedlíků Iva Štarková)
Kde je problém? (Zakladatelka Anonymních jedlíků Iva Štarková)

I na jídle může vzniknut závislost. Nicméně před radikálním řešením léčebny či psychoterapeuta existuje mírnější mezistupeň. Anonymní jedlíci, které založila v Českých Budějovicích budoucí terapeutka a sociální pracovnice Iva Štarková (31), je vůbec první takovou skupinou v Česku.

Jak Anonymní jedlíci vznikli?

Ten nápad jsem nosila v hlavě delší dobu. Důležitý byl moment, kdy jsem si sama uvědomila, že problém s přejídáním, se kterým se celý život sama potýkám, se nedá vyřešit pomocí vůle, sérií stále se opakujících diet ani jídelníčky od výživového poradce. Tehdy mi došlo, že to není problém sám o sobě, nýbrž symptom – projev něčeho, co není viditelné, ale co nosím „v hlavě“, a že moje závislost se dá řešit jedinou cestou: hledáním příčiny problému.

Není v takovém případě jednodušší vyhledat psychoterapeuta?

Určitě je to možnost, ale odborná pomoc ve formě terapeutických skupin je určena hlavně těm, kdo mají poruchu přijímání potravy jako bulimii nebo anorexii. Pokud se rozhodnete pro individuální terapii, je záležitost hodně nákladná. Navíc z vlastní zkušenosti vím, že mnozí lidé se cítí stigmatizováni, pokud mají docházet k psychoterapeutovi nebo psychiatrovi.

Možností je také vyhledat výživového poradce, který upraví stravovací návyky a doporučí cvičení. Pokud je ale problém zasunut někde hlouběji, za čas nejspíš opět ztloustnete nebo se vrátíte ke starým stravovacím návykům. I v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].