Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Společnost

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Terorista v mozku Robina Williamse

Terorista v mozku mého manžela. Tak zní titul osobního vyznání, které pro vědecký časopis Neurology a vědce věnující se mozku napsala Susan Schneider Williams, vdova po herci Robinu Williamsovi, který spáchal sebevraždu před dvěma lety.

„Tohle je můj osobní příběh. Smutný tragický příběh o zlomeném srdci, ale vím, že když se o něj podělím, pomůže to jiným,“ začíná s líčením útrap, kterými její manžel procházel poslední rok života, jejž prožil s nediagnostikovanou demencí s Lewyho tělísky. To vyšlo najevo až z pitevní zprávy po jeho smrti. Williams trpěl 40procentní ztrátou dopaminu a Lewyho tělíska zasáhla takřka všechny neurony v jeho mozku. Přitom jde o nemoc, kterou dnes v USA trpí odhadem 1,5 milionu lidí.

Susan Schneider Williams vzpomíná na paniku, kterou manžel cítil, když si při natáčení třetího pokračování komedie Noc v muzeu nebyl schopen zapamatovat jednoduché repliky. Přitom ještě tři roky před tím zářil v představení Bengálský tygr v bagdádské zoo uváděném na Broadwayi, kde bez jediné chybičky pronášel text čítající stovky řádek. Nemoc se stávala čím dál nepředvídatelnější a provázely ji výpadky paměti, záchvaty úzkosti a nespavost. Připisoval to na vrub depresím, z třasu v levé ruce vinil Parkinsonovu chorobu.

„Chtěl bych restartovat mozek,“ opakoval často. „Robin přicházel o rozum a uvědomoval si to,“ líčí hercova manželka. „Dovedete si představit tu bolest, kterou cítil, když zažíval, jak se rozpadá na kousky? A mohlo za to něco, čemu nedokázal porozumět. Přitom ani on, ani nikdo jiný tomu nemohl zabránit.“

Ani on, ani nikdo jiný tomu nemohl zabránit.

Byl by tedy nějaký rozdíl v tom, kdyby věděl, jakou má nemoc? ptá se manželka v závěru. „Nejsem přesvědčená, že by mu to přineslo víc než delší agonii. Jistě by se stal nejznámější testovanou osobou a na chvíli by se mu možná ulevilo díky medikaci. Ale léčba zatím neexistuje. Nakonec by ho ten terorista stejně zabil.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2016 pod titulkem Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz