Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

My všichni jsme bizár

První dáma se nechává fotit v maskáčích na tankodromu, senátor Jan Veleba jezdil před volbami na traktoru, další se v kampani cpali klobásami. Zakladatel facebookových stránek Český politický bizár, jenž chce zůstat v anonymitě, tyto lahůdky sbírá. A právě v době krajských a senátních voleb má z čeho vybírat.

Minulou sobotu byly volby. Znamená to, že i Český politický bizár má na chvíli „po žních“?

Absolutně ne. Tohle jsou věci, které se dějí neustále. Jistě, teď před krajskými a senátními volbami se bizár valil ze všech stran, což je dáno tím, že kandidáti si kampaň dělají často sami na kolenou. A nad tím, co je na plakátech a billboardech s volebními hesly nebo ve volebních spotech, tak zůstává rozum stát: třeba komunisté mají na jednom plakátu „Lidé vědí“. A tečka. Co vědí, zůstává utajeno, snad to mají napovědět ty rudé třešně a vůbec celé příšerné grafické provedení. Ale celá politická scéna s postavami, které se na ní pohybují, je bizarní svou mírou neprofesionality – ať už špatného vystupování, hlouposti či nepravdivých informací i populismu.

Přesto, kdo nejvíc plní váš FB bizár?

Je tu plejáda stálic, určitý typ lidí, kterým se to prostě děje. Prezident Zeman, jeho mluvčí či Okamura, ty stačí jen sledovat a víte, že z nich něco vypadne. Nebo třeba Stanislav Huml a Jana Lorencová, kteří přicházejí s konspiračními teoriemi o muslimech, kteří kolonizují Evropu, a o tom, kdo to vlastně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].