Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Konec Aleppa

Obamova vláda ukazuje Američanům, co umí Trumpovi ruští kamarádi

Spojené státy ponechaly Aleppo svému osudu. Po dlouhé snaze dosáhnout diplomatického řešení syrského konfliktu, jenž vysílá miliony běženců směrem do Evropy, oznámil minulý týden americký ministr zahraničí John Kerry, že jeho vláda hází ručník do ringu a ukončuje vyjednávání s Ruskem. Konec jednání znamená pád druhého největšího syrského města do rukou diktátora Asada a jeho ruských spojenců, ale také konec koordinace útoků proti Islámskému státu. A podle posledního prohlášení OSN, východní část Aleppa, tedy ta, kterou drží protivládní jednotky, bude do Vánoc nejspíše srovnána se zemí.

To zní jako čistá kapitulace a do značné míry tomu tak skutečně je. Důležité ale je, že jako prohru je nutné chápat už i samotné podmínky původně dohodnutého příměří. Dohoda předpokládala, že Bašár Asad zůstane u moci, a skutečnost, že na to sunnitští povstalci v Sýrii přistoupili, ukazuje, že tahají za kratší konec provazu. Teď, když Rusko a syrská armáda zaútočily na Aleppo, je nanejvýš pravděpodobné, že protiasadovští povstalci ztratí poslední městskou základnu.

Vřelé sympatie

Rusko i Američané sledují v Sýrii rozdílné cíle a to zásadně snižuje pravděpodobnost, že by se jejich zájmy mohly protnout. Putin chce nejen udržet u moci Asadův Rusku nakloněný režim a s ním základnu na břehu Středozemního moře, potřebuje také konflikt a úspěchy, jež by ukázaly stoupající význam jeho země. Rusko je v ekonomické krizi a obnovená vlna nacionalismu je hlavním nástrojem, který ospravedlňuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].