Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

ANO vpřed, pravice zpět

Co přinesly volby do krajů a Senátu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Češi měli vždy tendenci vnímat politiku černobíle, tedy jako prostor, kde se zlo střetává s dobrem. Taková optika vzbuzuje dojem, že výběr má být vlastně jednoduchý: tohle je padouch a tohle hrdina. Takže přece musí být všem jasné, kdo má zvítězit a kdo prohrát. Jenže to je pohled teoretický, pohled lidí, kteří politiku sledují buď moc, nebo naopak velmi málo. Další úspěch hnutí ANO ve volbách ukazuje, že jeho zakladatel, šéf a hlavní sponzor Andrej Babiš se mění ve fenomén, který jsme tu od začátku devadesátých let neměli. A jeho pokračující spanilou jízdu nelze vysvětlovat tím, že si všechny koupil, nebo tím, že je prostě spasitel. Realita je mnohem složitější, což naznačují i výsledky ostatních uskupení a kandidátů.

Hlavně klídek

Česká společnost momentálně čelí dvěma nebezpečným proudům: jeden by se dal nazvat relativizací a druhý destrukcí. Ten první nejvýrazněji reprezentuje již zmiňovaný Andrej Babiš, tedy politik, který nám svým příběhem, ale i svými slovy říká, že úspěšný lze být za všech režimů, stačí neřešit takové maličkosti, jako jsou hodnoty či principy. Ty jen brzdí člověka v rozvoji a brání mu pružně měnit směr.

Tento přístup je svým způsobem s demokracií kompatibilní, a když jsou klidné časy, dokonce si ani nikdo nemusí všimnout, že je nějaký problém. V komplikovanějším období to však začíná dřít, protože najednou nejde jen „přežívat“, politici musí ukázat, kde stojí. V takovou chvíli se vyjevuje jejich podstata a Babiš nám ji už mnohokrát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].