Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Za čerstva to vysmažit

Tomáš Bambušek exceluje jako herec a teď atakuje svět výtvarného umění

Tomáš Bambušek • Autor: Milan Jaroš
Tomáš Bambušek • Autor: Milan Jaroš

Jeho žena si na tu slávu ušila večerní šaty, on si půjčil smoking. Hned první větší filmová role přinesla Tomáši Bambuškovi (43) nominaci na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a na březnový ceremoniál se musel hodit do gala. Snímek Ztraceni v Mnichově, ve kterém si zahrál režiséra zapáleného do historie předválečného Československa, mu nakonec cenu nepřinesl. Těsně jej porazil Kryštof Hádek z Kober a užovek. „Uždibujte mě a zaplaťte, ať můžu víc malovat!“ volá přesto s úsměvem herec, malíř, scénograf, režisér, tesař a básník v jedné osobě.

Na Nákladovém nádraží Žižkov v baru mezi kolejemi se svou nevyčerpatelnou energií vypráví, že pár nabídek od dalších filmařů po Lvech opravdu přišlo. Pověstný divous, pábitel a přirozený umělecký multitalent si tak mohl udělat výstavu Za humny vem čápa, která je v jedné z hal k vidění do příštího pátku. „Točení by se ale mělo rozjet ještě víc. Teď jsem v nejlepší formě!“ láká na dálku castingové agentury a producenty.

V nejlepší formě. (Obraz Foukal vítr Burizóne z roku 2015)
V nejlepší formě. (Obraz Foukal vítr Burizóne z roku 2015)

A pravda je, že se ocitl v mimořádném okamžiku. Po letech strávených v alternativních divadlech a přivyděláváním si druhořadými rolemi v seriálech v něm filmový svět objevil potenciál. A nejde jen o film. Aktuální výstava potvrzuje, že obrazy výtvarného autodidakta jsou naprostým protipólem klasické škatulky „malující herec“. Jsou tak dobré a vyzrálé, že by mohly viset v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].