Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Tři truchliví tygři

Guillermo Cabrera Infante

Guillermo Cabrera Infante: Tři truchliví tygři
Guillermo Cabrera Infante: Tři truchliví tygři

Jeden z nejslavnějších hispánských autorů Guillermo Cabrera Infante s oblibou říkal, že jeho životopis napsal Fidel Castro. Byl jeho stoupencem, ale poté, kdy byl jako zpravodaj v roce 1961 přítomný „válčičce v zátoce Sviní“, vyrostl z něj jeden z nezarytějších odpůrců kubánského vůdce. Zjistil totiž, že operacím veleli sovětští generálové a země se tak dostala pod sovětský vliv. Poté ještě sloužil jako kulturní atašé v Bruselu, ale v roce 1965 Kubu opustil a o rok později vydal jeden z nejvlivnějších románů tzv. latinskoamerického boomu šedesátých let, který se teprve nyní objevil česky. Na rozdíl od knih Gabriela Garcíi Márqueze a dalších děl zmíněné vlny ovšem není psán v duchu magického realismu. V lecčems je mnohem modernější, hravější a vtipnější.

I vznik románu přímo souvisí s Castrovým režimem. Když byl na Kubě zakázán krátký dokumentární film autorova bratra nazvaný P. M., který zaznamenával noční život Havany, napsal Cabrera Infante jakési pokračování jinými prostředky. Nejprve ho nazval Pohled na ráno v tropech, ale jak rostla jeho skepse vůči režimu, knihu přepracoval a přejmenoval na Tři truchlivé tygry. Název je odvozen ze známého španělského jazykolamu, a jak píše autor: fakta jsou někdy převzata ze skutečnosti, ale nakládá se s nimi jako se smyšlenkami.

Přesto nejde jen o nezávazné hrátky. Cabrera Infante používá dokonalé zvládnutí jazyka a slangu, narážky na díla jiných autorů i osobitý humor coby nástroje, díky nimž vypráví něco…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].