Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Nechtěla jsem zůstat v baru

Značka Martina Špetlová není Dior ani Fendi. Je to malé studio v Londýně, kde pracuje návrhářka s několika spolupracovníky a pomalu si razí cestu módním světem, kde panuje tvrdá konkurence a uspět může jen někdo. Minulý týden trávila na fashion weeku v Paříži – právě tam se v těchto dnech rozděluje publicita a obchodní úspěch na další sezonu.

Martina Špetlová • Autor: Milan Jaroš
Martina Špetlová • Autor: Milan Jaroš

Jste úspěšná Češka, jak často se o vás píše v českých médiích?

To je, myslím, trochu nadnesené. Řekla bych, že jsem na tom podobně jako čeští návrháři, kteří se snaží prosadit. Každá sezona je malý krůček vpřed, a někdy taky vzad.

Co ve vaší kariéře by se tedy dalo označit za úspěch?

Úspěch byl, že jsem se dostala a vystudovala Central Saint Martins College of Art and Design v Londýně, že prodávám v obchodním domě Selfridges. A že na pařížském fashion weeku mám schůzky s nákupčími dalších prestižních obchodních domů.

Vyrostla jste v Pelhřimově, pak jste studovala střední školu chemickou v Praze. Na jakou práci jste se vlastně připravovala?

V té době byly v podstatě jen tři možnosti: být paní učitelka, sestřička nebo pracovat v laboratoři, proto jsem studovala chemii. Anebo dělat něco úplně jiného. Já jsem po průmyslovce nastoupila do laboratoře, to mě bavilo, ale brzy jsem obor opustila a šla do firmy, kde se vyráběla sluchátka pro sluchově postižené. V pětadvaceti jsem odjela na rok do Londýna jako au pair naučit se anglicky a už jsem tam zůstala. Pracovala jsem v baru jako tenkrát všichni, cestovala jsem, na rok jsem odjela do Japonska. Ale pak jsem se ocitla na takovém rozcestí, uvědomila jsem si, že nechci pracovat celý život v baru. Našla jsem si kurz zaměřený na textilie na Saint Martins a přihlásila jsem se. V té době jsem naštěstí nevěděla, jak prestižní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].