Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Já, nejvyšší

Prezidentův poradce Kmoníček jde utužit česko-americké vztahy

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kdyby se v Česku vypisovala soutěž o nejoriginálnější kancelář ve zdejší státní správě, vyhrál by Hynek Kmoníček. Hlavní zahraniční poradce českého prezidenta ji má vyzdobenou roztodivnými exponáty od kůží zabitých zvířat přes samopaly až po hedvábné látky a koberce. „Tohohle škrtiče jsem zapíchl osobně. Jsem zvyklý věšet si trofeje svých nepřátel na zeď,“ ukazuje Kmoníček se smíchem na dvoumetrovou kůži uloveného hada. Stejně vášnivě jako sběru suvenýrů na svých cestách se Kmoníček věnuje i svému povolání, kterým je diplomacie. Dělá ji už dvacet let a právě teď by měl vystoupat do nejvyšších pater profese: prezident Zeman ho oznámil jako nového velvyslance  v USA. Ta největší trofej je ale doma a Kmoníčkovi stále uniká.

Můj přítel Andrew

Že bude Kmoníček českým ambasadorem ve Washingtonu, sdělil prezident Zeman veřejně během své nedávné cesty do USA. Oproti zvyklostem to udělal dříve, než jeho nominaci schválila americká strana. A fakt, že politicky ostřílený Zeman takto okatě porušil pravidla, vyvolal samozřejmě spekulace, zda nejde o promyšlený kalkul, jak přitlačit Američany ke zdi. V politických kuloárech se totiž už nějaký čas spekuluje, že by Kmoníček nemusel projít zcela hladce. Především kvůli osobě samotného Zemana.

Ten, jak známo, vede s administrativou USA teatrální válku. Poté co se americký velvyslanec Andrew Schapiro loni v televizi podivil Zemanově touze účastnit se v Moskvě vojenské přehlídky, na níž měli defilovat vojáci válčící na Ukrajině,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].