Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ruce vzhůru, piráte

Respekt 36/2016

Několikrát jste zmínili nelegální stahování hudby (že v ČR zatím nepadají exemplární tresty za stahování; že několik studentů šíří a nelegálně stahuje hudbu atd.). V ČR je trestné pouze sdílení (a teoreticky i sdílení při stahování přes Torrent, jelikož stahováním zároveň sdílíte stažené balíky, zatím se to ale v ČR taky netrestá, postiženi jsou jen ti, kdo vyloženě vyvěsí nějaký film, hudbu atd.). Stahování je v ČR nemorální, ne však nelegální.

Pavel Vala

Jistě, paní náměstkyně

RESPEKT 39/2016

V rámci své vědecké činnosti se zabývám mj. územním plánováním. Rozpracovaný územní plán jsem viděla. Existují nejen dobré důvody nezměnit tým zpracovatele, ale i dobré důvody ho změnit, když už ho nejde usměrnit. Není to tak černobílé:

  1. Metropolitní plán není myšlenkově tak úžasný, jak je někdy prezentován. Není pravda, že návrh Metropolitního plánu ubírá něco developerům z toho, co dříve získali. Neruší žádné plochy dříve definované jako zastavitelné. Co činí (a je to chvályhodné), nejde na ruku dalším vlastníkům pozemků v okolí Prahy rozšiřováním zastavitelných území. Na druhou stranu zlepšuje situaci (chcete-li, jde na ruku) vlastníkům půdy uvnitř území. V otázce „nejít na ruku“ vlastníkům půdy a developerům uvnitř území má Metropolitní plán naopak značně nevyužité rezervy. A to je škoda. Nástroji územního plánování lze přesměrovat enormní zisky vlastníků půdy k vytváření prvků v území ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].