Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Děti v zajetí mobilů

Školy a rodiče vymýšlejí, jak zkrotit zloděje pozornosti

Gymnázium Budějovická; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Gymnázium Budějovická; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Něco tady nehraje. Osmák Vojta Křenek je jeden z nejchytřejších kluků ze třídy a navrch vynikající lyžař a golfista. Tenhle úspěšný mladík si přece potrpí na to, aby šel s dobou. Že by používal tak starý a nevýkonný mobil? Ředitel Pavel Petržela drží v ruce opotřebovaný přístroj a zkoumavě si svého žáka prohlíží.

Takhle nějak začínal letos v červnu týdenní cyklistický výlet základní školy v Mladých Bucích v Podkrkonoší. Její šéf se rozhodl, že děti prožijí sportovní čas bez mobilů, jak se to často dělává na letních táborech. Právě od žáků jejich digitální společníky vybíral s tím, že je znovu uvidí až před odjezdem domů. Když budou off-line, více si užijí sportování i společně strávený čas, aniž by je rozptyloval proud zpráv, e-mailů a statusů na Facebooku. Vojta Křenek mu teď s bezelstným výrazem podává tenhle obstarožní telefon. Ředitel Pavel Petržela se smíří s představou, že školní premiant technologicky trochu zaostává, a uloží přístroj do krabice.

Čas pro přirozenou komunikaci. (Odevzdávání mobilů v Mladých Bucích) • Autor: Milan Jaroš
Čas pro přirozenou komunikaci. (Odevzdávání mobilů v Mladých Bucích) • Autor: Milan Jaroš

„Ten druhý mobil mi našli až poslední den,“ směje se teď po pár měsících Vojta v lavici ve své škole. „Což byl docela úspěch. V zimě na lyžáku jsem měl taky dva, ale prasklo to už v půlce pobytu.“ Představa týdenního digitálního půstu pro něj prý byla příliš nepříjemná, a tak svému řediteli odevzdal vysloužilý přístroj z domácího depozitáře. Svůj skutečný mobil – s výkonným procesorem, hrami, aplikacemi na sociální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].