Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Posila se hlásí

„Když ji miluješ, není co řešit,“ říká se v reklamě na známou českou limonádu. Podobně se teď zřejmě ujišťují i funkcionáři Občanské demokratické strany: „Když se někdo jmenuje Klaus, a ještě k tomu Václav, není co řešit.“ Jenže řešení se nevyhneme.

Syn zakladatele zmíněné strany podle novinových zpráv, k nimž se sám odmítl vyjádřit, zažádal o stranickou legitimaci. Už podruhé. Před sedmi lety ji vrátil, protože nedokázal snést proevropskou politiku premiéra Mirka Topolánka. Nedávno se ale Klaus mladší svěřil, že pod vedením Petra Fialy se ODS polepšila, a žádost o členství je zřejmě definitivním potvrzením, že „polepšení“ je dostatečné. Ostatně už delší čas je partajním mluvčím pro školství a tím i potenciálním kandidátem na ministra. Zřejmě bychom marně hledali výmluvnější certifikát dnešního směřování ODS, než je právě přízeň mladého Klause.

Syn exprezidenta je totiž díky přízni médií úkaz. Po opuštění ODS podporoval nacionalistickou  minipartaj zvanou Svobodní, sblížil se s kovaným antisemitou A. B. Bartošem a začal přispívat na nenávistný web pomateného konspirátora Petra Hájka. Pak stihl ještě během prezidentské volby pomluvit otce Karla Schwarzenberga, že kolaboroval s nacisty. Když vyšlo najevo, že naopak děda Klause juniora pracoval jako vedoucí cenzurního oddělení státní bezpečnosti ve fašistické Slovenské republice, odbyl to tím, že dědu ani nezažil.

Expert na vzdělávání Klaus vyniká okázalým pohrdáním vůči novým trendům jako méně memorování či inkluze.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].