Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Miloš Zeman u soudu

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala na prezidenta žalobu

MZ v České televizi těsně po prezidentské volbě, leden 2013 • Autor: Milan Jaroš
MZ v České televizi těsně po prezidentské volbě, leden 2013 • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Je to už rok, co český prezident Miloš Zeman na mezinárodní konferenci u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi obvinil slavného novináře Ferdinanda Peroutku, že obdivoval Adolfa Hitlera. Uplynulých dvanáct měsíců žádají odborníci i Peroutkovi potomci, aby se Zeman za svá slova omluvil. Neučinil tak, takže na něj nyní Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala žalobu.

Český prezident pro Blesk prohlásil, že se na soud těší, má prý spoustu důkazů, které předloží. Zeman doslova řekl: „Přejeme si, aby došlo k soudu, protože když si přečtete ten projev, kde byl Peroutka zmíněn jednou jedinou větou, tak ta věta zněla, že podlehl nacistické ideologii.“

A opět Zeman lže. Ve svém projevu před rokem řekl: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ,Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ,Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.‘“ A ještě Zeman dodal: „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením? Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde?“ Nešlo tedy o jednu větu a rozhodně nešlo o nějaké obecné tvrzení. Peroutka nenapsal ani to, že Hitler je gentleman, ani to, že musíme výti s vlky (autorem tohoto výroku je Jan Stránský a ani on tím nemyslel, že Hitler je naše spása).

Miloš Zeman může ušetřit za právníky – mimochodem, doufejme, že si je platí ze svého –, stačí, když doloží jediné, že existuje Peroutkův článek s titulkem „Hitler je gentleman“. To je podstata sporu.

Zeman se později pokoušel věc rozmělnit tvrzením, že Peroutkova slova určitě četl – dokonce si pamatuje, že to bylo „vlevo dole“ –, ale prý to možná bylo v části, kterou vyškrtla tehdejší cenzura. Dejme stranou, že by byla velká náhoda, kdyby se Zeman dostal k plnému znění textu, který pak cenzura zabavila a donutila vytisknout vydání bez uvedené pasáže. Zeman však mluvil o titulku, které se vyškrtávaly jen výjimečně. Kde ho tedy Zeman má?

Důkazy, kterými prezident tvrdí, že disponuje, jsou Peroutkovy články po Mnichovu 1938. Ani tady nedokazuje jeden jediný článek to, že by podlehl nacistické ideologii. Stačí použít mozek, kdyby Peroutka skutečně podlehl, proč tedy odmítal nabídku, aby vedl kolaborační časopis, a raději se nechal poslat do koncentračního tábora?

Prezident se prý chystá jako svědka pozvat historika Jana Rataje. K čemu? Má snad on ten článek? Nemá, protože neexistuje. Rataj by mohl posloužit jako svědek v jiném rozměru případu. Ve své knize O autoritativní národní stát píše vlevo dole, že Peroutka „vycházel z nepodložené a iluzorní představy o gentlemanském vztahu nacistického Německa k poraženému soupeři“. Ano, autorem výroku o „gentlemanství“ je Rataj – historik, který už za minulého režimu napadal Masarykův okruh coby protimarxistické centrum – a nikoli Ferdinand Peroutka.

Soud to bude mít velmi lehké, pokud se nenechá zastrašit momentální funkcí Miloše Zemana. Stačí jediná otázka: Můžete doložit tvrzení, že Peroutka napsal článek s titulkem „Hitler je gentleman“? Ne? Tak se musíte omluvit. Čestný muž by to ostatně udělal už dávno. Zeman dokládá, co s člověkem udělá fanatismus a neochota přiznat chybu. Zřejmě opravdu kdysi Peroutku obdivoval, jak tvrdí, pak ale projevil hlubokou neznalost historie, a aby to nemusel přiznat, raději špiní památku statečného muže dalšími a dalšími výmysly.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2016 pod titulkem Miloš Zeman u soudu